Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes

Vergoeding kosten?

Worden de kosten vergoed?

De kosten van de tips voor woningaanpassingen en energiebesparing variëren van €10,= (lamp met sensor) tot duizenden euro’s (badkamerrenovatie). De kosten daarvan dient u zelf te betalen.
Misschien is één van de volgende opties voor u van toepassing :

 • korting
 • vergoeding vanuit basispakket zorgverzekering
 • vergoeding vanuit Wet maatschappelijke ondersteuning
 • subsidieregeling voor inwoners van de gemeente Scherpenzeel
 • overwaarde woning benutten*

Korting
Wellicht krijgt u korting op aanpassingen of arbeidsloon (klussendienst) via uw lidmaatschap van een ledenvereniging van een thuiszorgaanbieder, ouderenbond of servicepakket van uw zorgverzekeraar.

Basispakket zorgverzekering
In het basispakket wordt bepaalde zorgondersteunende techniek vergoed:

 • Huurkosten alarmeringsapparatuur. Mogelijk dat u aanvullend verzekerd bent voor de vergoeding van abonnements- en aansluitkosten op de zorgcentrale.
 • Voor doven en slechtzienden: wek- en luisterapparatuur.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Woningaanpassingen kunnen door de gemeente via de Wmo vergoed worden als u door ziekte of beperking niet goed kunt wonen. U heeft daarvoor een indicatie (via uw gemeente) nodig.

Wat wordt niet (meer) vergoed:

 • Hulpmiddelen voor tijdelijk gebruik (douchestoel, rolstoel, drempelhulp).
  Heeft u na een medische ingreep een blessure een hulpmiddel nodig? U kunt deze maximaal 26 weken (kosteloos) lenen bij een uitleenwinkel. Daarna komt u mogelijk in aanmerking voor vergoeding vanuit de Wmo of dient u zelf het hulpmiddel aan te schaffen.
 • Algemeen gebruikelijke voorzieningen. Deze zijn tegen redelijke prijs bij een bouwmarkt of winkel te koop en worden ook aangeschaft door mensen zonder handicap. Bijvoorbeeld: beugels, verhoogd toiletpot, eenhendelmengkraan.

Als het aanpassen van uw woning boven een bepaald bedrag komt, wordt door de gemeente vaak gekeken of verhuizing naar een aangepaste woning beter voor u is.
 Neem contact op met uw gemeente voor meer informatie over het gemeentelijke Wmo-beleid.

*Voor ouderen met een beperkt pensioen zijn er diverse mogelijkheden om de overwaarde te benutten. Lees meer hierover via de site van Vereniging Eigen Huis. Daar staat ook een stroomschema om te bepalen welk product het beste bij uw situatie past.

WoonBewust
WoonBewust
WoonBewust
WoonBewust
WoonBewust
WoonBewust
WoonBewust