Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes

Comfortabel en veilig wonen

Tips:

1-thuistechnologie2-woningaanpassing5-duurzaamheid

Algemene tips

Goede en bereikbare verlichting

Goed kunnen zien waar u loopt, verkleint het risico op vallen en geeft ook nog extra comfort in huis. Vooral:

 • als u een donkere ruimte binnengaat
 • ‘s avonds bij uw voordeur of in de tuin
 • ‘s nachts als u het bed uit moet

Als oplossing kunt u denken aan:

 • afstandsbediening verlichting
 • automatische verlichting
 • bereikbare stopcontacten

Afstandsbediening verlichting
Contactdoos met afstandsbediening
Op afstand schakelt u afzonderlijke lampen aan of uit. Dit is vooral handig wanneer de schakelaars op lastige plekken zitten of wanneer u minder kracht in uw handen heeft. Plaats een schakelaar of dimmer tussen het stopcontact en de stekker van het apparaat. Er zijn ook stopcontacten te koop waarin de schakelaars mooi zijn weggewerkt.

Automatische verlichting
Plafondlamp uit en aan
Met automatische verlichting regelt u dat de lampen automatisch aan en uit gaan. Zo zijn er lampen die aangaan als er iets in de omgeving beweegt, of lampen die ’vanzelf’ aan gaan als het donker wordt. U kunt vaak zelf instellen wanneer de lamp weer automatisch uitgaat. Er zijn veel soorten lampen en sensoren te koop, voor in huis én buiten bij de voordeur of in de tuin.

Bereikbare stopcontacten
Pstopcontact en lichtknop op hoogtelaats uw stopcontacten op heuphoogte. Waarom zou u bukken als het niet nodig is? Een andere eenvoudige tip is: plaats geen meubels voor stopcontacten.

Melders rook, gas of koolstofmonoxide

rookmelderVerschillende melders helpen u om op tijd gevaarlijke situaties in huis te signaleren, zoals rook, gas of koolstofmonoxide. U kunt gewaarschuwd worden met een piep- of lichtsignaal. Vooral ’s nachts kan dit van levensbelang zijn. Want, wist u dat u niets ruikt als u slaapt? Uw reukorgaan is dan namelijk uitgeschakeld. Kijk bij ‘gezond wonen’ voor meer informatie.
Lees meer over brandveiligheid op en/of download de pdf Brandpreventie voor ouderen.

U kunt een rookmelder gratis laten plaatsen via een vrijwilliger van de brandwondenstichting.

Huisautomatiseringssysteem

Met een huisautomatiseringssysteem bedient u met één knop of op afstand via een tablet of smartphone de verlichting en apparatuur in uw woning. Dit is niet alleen gemakkelijk, het geeft ook een veilig gevoel. Zo kunt u uw huis bijvoorbeeld in de nachtstand zetten. Welke verlichting en apparatuur u aansluit op het systeem? Dat bepaalt u zelf.

Veiligheid algemeen

Veiligheid is een voorwaarde om ervoor te zorgen dat u actief mee blijft doen in de samenleving. Wilt u zelf uw veiligheid vergroten? Kijk dan voor meer informatie op de site van het Politiekeurmerk.

Afstandsbediening voor ramen, gordijnen en zonwering

autom raamopenerEenvoudig uw gordijnen open en sluiten of uw zonwering uitrollen? Met een afstandsbediening kunt u:

 • ramen
 • gordijnen
 • zonwering of rolluiken
 • garagedeur

automatisch openen en sluiten. Dat is gemakkelijk én wel zo veilig. Let bij de automatische raamopener op of deze voldoet aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen.

Voorkom vallen

ronde deurklinkVoorkom dat u in huis valt. Haal spullen die de doorloop belemmeren, weg. Een ongeluk zit in een klein hoekje. U kunt de kans op vallen verkleinen door:

 • er voor te zorgen dat drempels maximaal 2 centimeter hoog zijn
 • losliggende snoeren weg te werken
 • niet op een stoel of kruk te gaan staan
 • voorkomen dat u moet bukken of hoog moet reiken om bij uw spullen te komen
 • geen kleden en douchematjes te gebruiken
 • gebruik te maken van antislip-materiaal (traptreden, vloertegels)
 • douchemat anti slipgeen losse spullen op de trap of vloer te leggen.
 • teruggebogen deurklink aan te brengen. Hiermee voorkomt u dat u met uw kleding blijft haken achter de deurklink.

Loop eens met een kritische blik door uw woning: wat kunt u eenvoudig aanpassen om vallen te voorkomen?

Beeldcontact: elkaar horen én zien

Met beeldcontact kunt u anderen niet alleen horen, maar ook zien. Leuk om zo even contact te hebben met uw (klein)kinderen of andere bekenden. Wellicht geeft het u en hen ook een veilig gevoel. Er zijn veel verschillende systemen op de markt en programma’s op internet die u kunt gebruiken, zoals Facetime en Skype.
Ook zijn er beeldtelefoons verkrijgbaar. Verschillende zorgorganisaties maken gebruik van beeldcommunicatie. Zo kunt u op afstand beeldcontact hebben met een zorgmedewerker. Vraag eens naar de mogelijkheden bij uw thuiszorgorganisatie.

Prettig bedienbare telefoon

Telefoontoestel in functieEr is veel mogelijk om het telefoneren gemakkelijker te maken of om naast geluid ook beeld te hebben. Een (mobiele) telefoon met extra grote toetsen of fototoetsen zorgt ervoor dat u gemakkelijk en snel kunt bellen, ook in geval van nood. Als u bij fototoetsen op een foto drukt, belt de telefoon automatisch met die persoon. U kunt hiervoor terecht bij de thuiszorgwinkel. U kunt voor uw bestaande telefoontoestel een versterker kopen, zodat u beter hoort dat u gebeld wordt. Ook kan er een flitslamp op aangesloten worden zodat u kunt zien dat u gebeld wordt.

Minder bukken

postopvangEr zijn praktische attributen te koop, die voorkomen dat u vaak moet bukken. Heeft u wel eens gedacht aan:

 • een verhoger voor uw wasmachine, droger of afwasmachine
 • 
een wasmand op poten
 • een helping hand (grijper)
 • een postvanger bij de voordeur, die de post in de brievenbus opvangt?

Entree

Makkelijke binnenkomers

drempelverhogerDrempelhulp
Een drempelhulp zorgt ervoor dat u gemakkelijker de drempel overkomt. Een drempelhulp loopt schuin op en is stroef. U kunt hiervoor terecht bij een thuiszorgwinkel, aannemer of bouwmarkt.

Beugel naast voordeur
steun bij voordeurExtra houvast bij de voordeur krijgt u door een beugel naast de voordeur. Zo heeft u net wat extra steun om de drempel over te komen.

Comfortslot
voordeur comfortslotBij dit slot zit het sleutelgat boven de deurklink. Zo heeft u geen last van de schaduw van de deurklink en kunt u het sleutelgat goed zien. Kies voor een slot met tweezijdig bedienbare cilinder. Hierdoor is het mogelijk om de deur van buitenaf te openen, ook als er een sleutel aan de binnenzijde van het slot zit.

Elektronisch slot
elektr deurslotMet een kleine afstandsbediening kunt u het slot van uw voordeur openen. Net zoals bij veel auto’s. Het elektronische slot vervangt het cilinderslot. U kunt het slot ook zo instellen dat bepaalde mensen op bepaalde tijdstippen toegang hebben. Er zijn verschillende varianten te koop (deur openen met draadloze afstandsbediening, gsm-code, smartcard, videodeurintercom)

Veiligheid

Meerpuntssluiting
voordeurMet een meerpuntssluiting wordt met een draai van de sleutel op meerdere punten (3 of 5) in het kozijn de deur ver- en ontgrendeld, of met het omhoog doen van de deurklink. Hiermee is uw deur goed vergrendeld, terwijl uw familie/buren (met sleutel) wèl naar binnen kan (in tegenstelling tot het gebruik van een schuif of ‘knip’ op de deur).

Kierstandhouder
kierstandhouder
De kierstandhouder is een steviger variant van het kettinkje bij de voordeur. Hiermee kunt u even kijken wie er voor de deur staat, terwijl de kierstandhouder voorkomt dat diegene gelijk bij u naar binnen komt.

 

Sleutelkluis
Een sleutelkluis is bedoeld voor ouderen die nog zelfstandig wonen, maar moeite hebben om (snel) de deur te kunnen openen voor mantelzorgers of de thuiszorg. In het kluisje ligt de sleutel van de betreffende woning. Na het intoetsen van een code kan de hulpverlener deze pakken en de woning betreden. Lees meer over het gebruik  van gecertificeerde sleutelkluisjes die minder makkelijk te forceren zijn.

Zien wie er voor de deur staat?
Vindt u het een prettig idee om te weten wie er voor de deur staat, voordat u besluit open te doen? Er zijn verschillende mogelijkheden.

Digitaal spiekoog
Deurspion met beeld vierkantEen digitaal spiekoog is een deurspion met een camera. Het beeldscherm bevestigt u aan de binnenkant van de voordeur. Zo kunt u zien wie er aanbelt.

Videodeurintercom
beeld bij voordeurU ziet op het beeldscherm van de videodeurintercom wie er bij u aanbelt. Het beeldscherm kunt u bijvoorbeeld in de woonkamer plaatsen. Het is ook mogelijk om op afstand de voordeur te openen. Dit kan door de videodeurintercom te combineren met een elektronisch slot. Er zijn veel varianten van de videodeurintercom te koop bij installateurs en bouwmarkten, ook draadloos.

Zien of horen dat de deurbel gaat?
Deurbel met licht drieluik
Een deurbel met geluidsversterking of lichtsignaal zorgt ervoor dat u altijd hoort of ziet wanneer de deurbel gaat. Handig voor boven, in de woonkamer of in de tuin.Woonkamer

lezen bij goed lichtIn de woonkamer brengt u veel tijd door. Is uw woonkamer goed verlicht? Let ook eens op snoeren en losliggende kleden of matten in de woonkamer.

Veel van de ‘algemene tips’  zijn ook handig in de woonkamer.


Keuken

Eénhendelmengkraan

mengkraan keukenMet één hendel stelt u de kraan in op de juiste temperatuur en de hoeveelheid water. Gewoon voor het gemak, maar ook bij verminderde kracht in de handen is dit een uitkomst. Er zijn ook extra lange hendels te koop.

Keukenkastjes

lades keukenEenvoudig kunnen zien wat er in de kast of op de plank staat? Denk dan aan:

 • lades in plaats van kastjes
 • doorzichtige planken in bovenkastjes
 • doorzichtige keukenkastdeurtjes.

Er zijn ook keukenkasten te koop die u met afstandsbediening kunt laten zakken zodat u er gemakkelijker (vanuit een rolstoel) bij kan.

Keukenverlichting

keukenLaat de verlichting in de keuken direct op het aanrecht schijnen. Zo heeft u goed zicht tijdens het koken. U kunt hiervoor spotjes of een tl-balk aanbrengen aan de onderkant van keukenkastjes. Voorkom dat u zelf in het licht staat en daardoor schaduw werpt op het aanrechtblad of kookplaat.

Koken

inductie kokenKoken op een inductiekookplaat is veiliger dan koken op gas:

 • de kookplaat voelt minder heet aan dan bij een keramische of gaskookplaat
 • wanneer u de pan verwijdert, stopt het verwarmingsproces
 • ‘vergeten het vuur uit te zetten’ kan dus niet
 • de kookplaat is vlak. U hoeft dus geen pannen op te tillen.

Tip: Met een hittebestendig (stukje) werkblad kunt u de pan van de kookplaat op het aanrecht schuiven.


Trap

Beter zicht

verlichting trapGoede verlichting op de trap zorgt voor goed zicht. Vooral ’s nachts is dit belangrijk, als u slaperig de trap af gaat naar het toilet. U kunt verlichtingsstrips plaatsen, een lamp met bewegingssensor of een nachtlampje. Een andere tip is om op de overloop een lamp met hotelschakelaar aan te brengen. Zo kunt u deze lamp boven én beneden aan en uit doen.

Meer houvast

extra trapleuningHouvast bij de trap geeft meer steun. Tips zijn:

 • plaats aan beide zijden van de trap een leuning
 • een ronde leuning geeft meer houvast
 • laat de trapleuning boven en beneden 30 cm horizontaal doorlopen
 • trapleuning gebogen eindplaats een leuning die aan de uiteinden gebogen is. Dit voorkomt dat u blijft haken aan de trapleuning.
 • Breng vloerbedekking of antislipranden aan. Stroeve traptreden voorkomen glijden van de trap. In houten traptreden kunt u een rand laten frezen.

Denk ook aan de keldertrap of de trap bij een leefkuil.

 

Halvering traphoogte

Easysteppers 46Wanneer traplopen een probleem wordt, kunt u een traplift plaatsen. Een andere optie is het plaatsen van zogenaamde Easysteppers.
De Easysteppers bestaan uit stevige tussentreden voor uw eigen trap waardoor u met halve treden de trap op en af kunt lopen. U heeft minder kracht nodig en hoeft uw (pijnlijke) knieën, enkels en heupen minder te buigen en daardoor worden de gewrichten minder belast.


Toilet/badkamer

Toiletverhoger of extra steun

toilet met beugel 2Veel mensen besluiten (te) snel om hun bestaande lage toilet (circa 40 cm) te vervangen door een verhoogde toiletpot (46-50 cm) omdat zij moeite hebben met het opstaan van het toilet.

Weet u dit?
Als u op de toiletpot zit dienen uw knieën hoger te zijn dan uw heupen voor het optimaal ledigen van uw blaas en darmen. Als dit niet het geval is heeft u kans dat uw damen en blaas niet altijd helemaal geleegd worden met een verhoogd risico op incontinentie of obstipatie (verstopping) tot gevolg. Ook moet u harder persen, waardoor u risico loopt op hersenbloedingen.

Kies in plaats van een verhoogde toiletpot of en toiletverhoger voor:

 • Beugels / sta-op hulp
 • Toiletpot met sta-op mechanisme. De bril en armleuningen van het toilet bewegen mee omhoog en omlaag. De bril is in hoogte verstelbaar. Voor de aansluiting is een stopcontact nodig.
 • Elektrisch (in hoogte) verstelbaar toilet.

Kranen

Thermostatische douchekraan
thermostaatkraanEen thermostatische douchekraan bestaat uit twee knoppen die eenvoudig te bedienen zijn. Met de ene knop doet u de douche aan en regelt u de hoeveelheid water. Met de andere knop regelt u de temperatuur. U kunt de juiste temperatuur vooraf instellen. Dit voorkomt verbranding en bespaart u water. Extra comfort biedt de ‘cooltouch’ kraan. Die voelt aan de buitenkant nooit heet aan.

Eenhendelmengkraan
mengkraan wastafelMet één hendel stelt u de kraan in op de juiste temperatuur en de hoeveelheid water. Gewoon voor het gemak, maar ook bij verminderde kracht in de handen is dit een uitkomst. Er zijn ook extra lange hendels te koop: handig voor als een kraan niet binnen handbereik is.

Veiligheid in douche of bad

drempelloze doucheHet beste is een badkamer die helemaal gelijkvloers is, zonder op- of instap in bad of douchebak. Kies daarom voor een inloopdouche of inloopbad met een deurtje.

Stroeve vloer


antisliptegels-Diamond-trax-grootBreng antisliptegels aan of een antislipcoating. Deze coating kunt u aanbrengen over bestaande tegels. Na verloop van tijd slijt deze coating en dient u de behandeling te herhalen.
Maar let op: een te stroeve vloer levert ook struikelgevaar op!

Handgrepen of douchezitje

steun doucheVeel mensen houden zich voor extra steun vast aan de douchestang, gordijn of zeepbakje tijdens het douchen. Niet doen, die zijn daar niet op berekend. Plaats een stevige handgreep of wandbeugel, dan weet u zeker dat u voldoende houvast heeft. Een douchezitje kan ook een uitkomst zijn: opklapbaar aan de muur bevestigd of een douchestoeltje met antislippootjes.douchestoel


Slaapkamer

Goed zicht ‘s nachts

goed zicht 's nachtsWanneer u ’s nachts naar het toilet gaat, is goed zicht belangrijk. Een lamp met bewegingssensor gaat automatisch aan wanneer u uit bed stapt. U kunt bijvoorbeeld deze lamp onder uw bed plaatsen of een aantal lampjes plaatsen op de route naar het toilet.


Tuin

Ophogen bestrating tuin

tuin met looppadjpgDoor het ophogen van de bestrating verdwijnt het hoogteverschil bij de voordeur.
Let op: voorkom dat de onderdorpel in aanraking komt met zand/water. Dit geeft namelijk kans op houtrot.

Toegangspad tuin

 • maak deze minimaal 90 cm breed
 • en goed beloopbaar. Dat wil zeggen: verhard en vlak, zonder niveauverschillen
 • gebruik stroeve bestrating
 • en breng goede verlichting aan.

Onderhoudsvriendelijke tuin

onderhoudsvriendelijke tuin 30x20-72dpi-3Is tuinieren niet uw hobby of wordt de tuin u te veel? Zorg dan dat u niet veel onderhoud heeft aan de tuin. U kunt het onderhoud uitbesteden of de tuin onderhoudsvriendelijk maken. Enkele tips:

 • kies voor planten die weinig onderhoud nodig hebben zoals vaste planten en bodembedekkers
 • vervang hagen door een muur/schutting
 • vermijd planten/bomen met veel blad- en zaadverlies (zoals bamboe, berk)
 • kies voor de juiste bestrating:
Chinese) hardsteen tegel is minder poreus dan betontegel. Hierdoor ontstaat er minder snel groenaanslag. Bij regen wordt hardsteen stroef. Natuursteen wordt daarentegen glad. Hierdoor is het risico op uitglijden en vallen groter
 • maak gebruik van plantenbakken zodat u op een aangename hoogte kunt tuinieren
 • schaf aangepast tuingereedschap aan, zodat u minder hoeft te bukken of kies voor handvatten die u makkelijk kunt vasthouden.

WoonBewust
WoonBewust
WoonBewust
WoonBewust
WoonBewust
WoonBewust
WoonBewust