Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes

Energie besparen

Wij wonen duurzaam! 

Doe mee! 

Energie besparen is makkelijk, uw wooncomfort verbetert én u helpt het klimaat. Bovendien levert duurzaam wonen u ook nog eens veel geld op. Zet vandaag nog de eerste stap!

Stap voor stap naar een duurzaam huis

Op deze website ziet u welke stappen u kunt zetten naar een duurzaam huis: met élke stap verhoogt u uw wooncomfort en de waarde van uw huis en verlaagt u uw energierekening. Daarnaast vind u hier de gegevens van het energieloket van uw gemeente: het energieloket kan u adviseren of doorverwijzen naar mensen die u werk uit handen kunnen nemen.

Bijna de helft van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten. Hier valt dus veel winst te behalen. Een investering in dubbel glas en de isolatie van het dak, de gevel en de vloer heeft u snel terugverdiend. Kies voor materiaal met een hoge isolatiewaarde.

Een zonneboiler of een warmtepomp kan een volgende stap zijn naar een duurzaam verwarmd huis.

Warm water maakt zo’n 10 procent van onze energierekening uit. Het meeste warm water is om te douchen. Met een zonneboiler op uw dak wordt de warmte van de zon omgezet in warm water.

Gemiddeld bestaat 40 procent van de energierekening uit kosten voor elektriciteit. Met zonnepanelen kunt u zelf schone energie opwekken.

Het energieloket adviseert

Uw gemeente helpt u bij het nemen van maatregelen om uw huis te verduurzamen. Inwoners kunnen gratis advies inwinnen bij het gemeentelijke energieloket. Het energieloket van de gemeenten in de FoodValley wordt bemand door Teun van Roekel. Bel het energieloket via 06 1073 1261 of stuur een e-mail met uw vraag naar teun@energieloket-vallei.nl.
Het energieloket is telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 9 en 21 uur, en op zaterdag tussen 9 en 15 uur.

Duurzaam wonen: 10 topmaatregelen.

Met de volgende 10 topmaatregelen verhoogt u uw wooncomfort en de waarde van uw huis en verlaagt u uw energierekening sterk.

 • Vloerisolatie
  Huizen met vloerisolatie verliezen minder warmte, waardoor de cv-ketel minder hard hoeft te stoken. Na vloerisolatie gebruikt u op jaarbasis gemiddeld 325 m3 minder gas. Dat scheelt 210 euro per jaar op uw energierekening en 580 kilogram CO2-uitstoot. Mensen die hun vloer laten isoleren, hebben niet alleen warmere voeten, maar merken ook dat het huis minder tocht en gelijkmatiger warm is. En ze hebben geen last meer van vocht vanuit de kruipruimte. Vloerisolatie kost voor een gemiddelde woning ongeveer 1900 euro.Is er een hoge kruipruimte onder uw begane grondvloer, dan is de vloer makkelijk te isoleren. Heeft u een lage (of geen) kruipruimte? Dan is vloerisolatie ook mogelijk – maar minder makkelijk (zie ook deze link naar Vloer- en bodemisolatie )
 • Spouwmuurisolatie
  Een spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kun je laten opvullen met isolatiemateriaal. Bij een tussenwoning kost het isoleren van de spouwmuur bijvoorbeeld maar 750 euro. Daarmee bespaart u zo’n 210 euro per jaar (prijspeil 2016). In ongeveer 3,5 jaar heeft u de investering dus terugverdiend! Vraag via het Energieloket na wat spouwmuurisolatie voor uw huis kost.Spouwmuurisolatie geeft bovendien veel comfort in huis. Uw woning houdt de warmte beter vast en de muren geven minder kou af. Het is gelijkmatiger warm in huis.
 • Dakisolatie
  Via een ongeïsoleerd dak verliest een woning een hoop warmte, waardoor u meer moet stoken. Er zijn verschillende vormen van dakisolatie. Ontdek welke optie voor uw woning het beste is en vraag advies bij het Energieloket.De winst van dakisolatie is vergelijkbaar met een rente van 9 procent op een spaarrekening.
 • Glas vervangen
  solatieglas, zoals dubbel glas en HR++ glas, isoleert veel beter dan enkel glas en verbetert uw wooncomfort. Bovendien bespaart u ermee op uw energieverbruik. Als u nieuwe ramen en kozijnen neemt, is HR++ de standaard. Ook als u alleen nieuw glas wil, is HR++ glas het uitgangspunt. Investeren in HR++ isolatieglas levert een winst op vergelijkbaar met een rente van 7 procent op een spaarrekening.  Kijk welke aanbieders [link naar Aanbod/ samen aan de slag] u kunnen adviseren, welke optie voor uw woning het meest geschikt is en hoeveel u daarmee bespaart aan gasverbruik. Of ontdekt het via het advies op maat van Milieucentraal https://advies-op-maat.milieucentraal.nl/
 • Kozijnen vervangen
  Gaat u uw kozijnen vervangen? Neem dan meteen driedubbel HR++ glas. Dat is nauwelijks duurder dan gewoon HR++ glas, maar heeft een betere isolatiewaarde (0,5-0,8 W/m2.K versus 1,0-1,2 W/m2.K). Driedubbel HR++ glas wordt ook wel triple glas, driedubbel glas of HR++ drievoudig glas genoemd. Zorg ook dat uw kozijnen een goede isolatiewaarde hebben (U-waarde van 1,3 W/m2.K of minder).
 • Zonnepanelen plaatsen
  Steeds meer Nederlanders schaffen zonnepanelen aan. Het rendement is in 2016 al drie keer hoger dan de rente op uw spaarrekening! In 2015 was er sprake van bijna een verdubbeling van het aantal zonnepanelen in Nederland: een groei van maar liefst 44% ten opzichte van het jaar ervoor. In onze gemeente is minstens de helft van het dakoppervlak geschikt voor het opwekken van zonne-energie, uw dak ook?Op de website Zonatlas.NL [of als uw gemeente de Zonnekaart heeft Zonnekaart.nl] kunt u gratis en onafhankelijk de berekende zonne-energiepotentie van uw dak bekijken. U kunt zien hoeveel zonnepanelen op uw huis geplaatst kunnen worden, wat dit oplevert én hoe snel u uw investering terugverdient. Met de groene stroom van uw eigen zonnepanelen levert u een belangrijke bijdrage aan een schone energievoorziening. Doet u mee?
 • Zonneboiler plaatsen
  Een zonneboiler zet zonne-energie om in warm water. Met een zonneboiler bespaart u bijna de helft van uw energieverbruik voor warm water. U kunt in 2016 subsidie [link naar leningen en subsidies] krijgen voor de aanschaf van een zonneboiler. Er bestaan twee categorieën zonnecollectoren: de vlakkeplaatcollector en de vacuümbuiscollector. Wilt u weten welke zonneboiler het beste bij u past? Neem contact op met een lokale leverancier [link naar Samen aan de slag] of kijk op https://www.huisvolenergie.nl/maatregelen/zonneboiler
 • CV-ketel vervangen
  Bent u toe aan een nieuwe cv-ketel en wilt u een energiezuinige keuze maken? Een goede keuze voor het milieu is een zuinige hr-combiketel met een slimme thermostaat. Een combinatie met zonneboiler of warmtepomp is nog zuiniger en milieuvriendelijker.  Zie ook deze informatie
 • Ventilatiesysteem plaatsen
  Tocht in huis is niet comfortabel. Maak naden en kieren dicht met tochtstrips of ander materiaal. Let goed op de ventilatie. Goed ventileren is nodig voor uw gezondheid. U kunt met een ventilatiesysteem warmte terugwinnen en energie besparen. Kijk hier welk systeem voor u geschikt is of vraag advies op maat [interne link naar aanbieders én energieloket]
 • Warmtepomp plaatsen
  Een warmtepomp is een soort omgekeerde koelkast, die warmte aan de buitenlucht onttrekt en deze vervolgens in het leidingennetwerk van de cv brengt, waardoor de gewone ketel minder hard hoeft te werken. Kijk op www.ErvaringenMetEnergie.nl en/of www.volkskrant.nl naar ervaringen van mensen die ook een warmtepomp installeerden.

Leningen en subsidies

Met de lening kunnen diverse energiebesparende maatregelen worden gefinancierd. Zoals de aanschaf van zonnepanelen of een zonneboiler. Voorwaarde bij zonnepanelen is dat hiervoor maximaal vijftig procent van de lening gebruikt mag worden. De andere vijftig procent van het leenbedrag moet geïnvesteerd worden in andere energiebespaarmaatregelen.

 

WoonBewust
WoonBewust
WoonBewust
WoonBewust
WoonBewust
WoonBewust
WoonBewust