Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes
Woon bewust gemeentes

Gezond wonen

U brengt veel tijd in uw woning door. Een ongezond binnenklimaat is vaak de oorzaak van gezondheidsklachten zoals allergieën, verkoudheid en een slechte weerstand. U kunt veel zelf doen om uw woning binnen weer gezond te krijgen of te houden.

Op de website van Vereniging Eigen Huis kunt u de leefkwaliteit van uw woning checken. Daar staan ook tips voor het voorkomen van legionella, ongedierte, radon, schimmel en vocht.

Airco

airconditioningIn de zomer is het soms erg benauwd en warm. Een airconditioning helpt de temperatuur in uw huis aangenaam te houden. U kunt een airconditioning laten installeren of een verplaatsbare airco aanschaffen die u tijdelijk in een ruimte plaatst.

Koolmonoxidemelder

koolmonoxidemelderEen koolmonoxidemelder waarschuwt voor een gevaarlijke concentratie koolmonoxide door middel van een luid alarmsignaal. Koolmonoxide is een onzichtbaar, reukloos, smaakloos en zeer dodelijk gas, dat door onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas, hout of kolen vrij komt. De eerste verschijnselen van een vergiftiging zijn hoofdpijn, misselijkheid, braken en verwardheid. Koolmonoxide kan vrij komen uit gaskachels, boilers, (bad)geisers, houten kolenkachels, houtskoolbranders, CV-ketels, open haarden en gasfornuizen vanwege verkeerde installatie, slechte afvoer of verkeerde stookgewoonten. Een verstopte schoorsteen, een geblokkeerde schoorsteenopening of onjuist luchten kan ook problemen veroorzaken. Koolmonoxide kan voorkomen in ieder huis, zowel oud als nieuw. Plaats de melder op circa 150 cm hoogte aan de muur in de ruimte waar koolmonoxide kan ontstaan.
Zorg verder voor goede ventilatie en laat jaarlijks uw CV-ketel controleren en uw schoorsteen vegen.

Ventilatie


itho-ecofanZorg ervoor dat uw huis goed genoeg ventileert. Ventileren doet u 24 uur per dag om vocht, schimmels en huisstofmijt te voorkomen. En u krijgt een droger binnenklimaat, waardoor u bespaart op uw stookkosten. Ventileren kan bijvoorbeeld via open raampjes, roosters of mechanische afzuiging. Een mechanisch ventilatiesysteem zuigt continu ‘oude’ lucht uit bijvoorbeeld de keuken, toilet, badkamer en binnenberging af. Via ventilatieroosters in de ramen komt er voldoende frisse buitenlucht binnen. Dit systeem kan bijvoorbeeld met een vochtmeter of een luchtkwaliteitsmeter worden uitgebreid. Bij vochtige lucht of weinig frisse lucht regelt het centrale sturingssysteem de openingen van de ventilatieroosters in de verschillende vertrekken en de sterkte waarmee de lucht wordt afgezogen.
Zie ook de website van Milieucentraal.

Lichttherapielamp


lichttherapielampAls u last heeft van winterdepressie of verstoring van het dagnachtritme, kunt u gebruik maken van een lichttherapielamp. Die geeft licht met de sterkte en kwaliteit van natuurlijk daglicht. Het is de bedoeling om hier dagelijks even gebruik van te maken.

 

WoonBewust
WoonBewust
WoonBewust
WoonBewust
WoonBewust
WoonBewust
WoonBewust